På Rosenbad presenterade folkhälsoministern Gabriel Wikström nya kommissionens ordförande professor Olle Lundberg och riktlinjerna för hur den nya kommissionen för jämlik hälsa ska arbeta. Ministern svarade även på frågor om den ökande psykiska ohälsan bland unga och lyfte fram det förebyggande- och hälsofrämjande arbetet på skolor.
- Det är en bra tidpunkt för ny kommission. Det finns dock många bra initiativ i Sverige redan. Vi måste fortsätta samverka och samarbeta med alla aktörer i samhället, säger nya ordföranden Olle Lundberg.
Kommissionen ska lämna förslag som kan bidra till att hälsoklyftorna i samhället minskar. Kommissionens huvudsakliga fokus ska vara hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper i samhället. Förslaget ska vara inlämnat senast 31 maj 2017.
Hur ser statsrådet på att den psykiska ohälsan ökar bland unga?
- Det är en viktig fråga. Tidigare har staten jobbat med enstaka projektsatsningar riktade mot den specialiserade psykiatrin. Nu gör vi ett omtag med långsiktiga satsningar. Vi måste ta in det förebyggande- och det främjande arbetet. Vi måste även på ett bättre sätt samla olika aktörer. Så att man inte får dagsländor som blommor upp och dör.
- Det räcker inte bara vad man gör inom sjukvårdens område utan det handlar om vad man gör inom skolans område och vad man gör inom arbetsmarknadens område. Vid årsskiftet kommer regeringen satsa 200 miljoner kronor på elevhälsan i skolan.
Hur kommer de pengarna att användas?
- Jag tror den stora framgångsfaktorn är att inte stirra sig blind på psykiatrin och den delen av sjukvården. Vi måste angripa de bakomliggande faktorerna, är det skolan beror det många gånger på stressen. Många gånger handlar det inte om medicinska faktorer. Därför måste vi arbeta mer förebyggande i skolan och börja redan i förskolan.
- I skolan finns det många barn som befinner sig riskzonen för att utveckla psykisk ohälsa. Vi ska etablera förstalinje psykiatri att primärvården tar det första ansvaret och på så sätt få bättre kontakt med lärare, föräldrar och elever för att stävja psykisk ohälsa, säger folkhälsominister Gabriel Wikström.
Robert Åkesson, reporter